Ezt tedd hűtővíz-felmelegedés esetén
2016. július 12. írta: Avalon Car(e) Services

Ezt tedd hűtővíz-felmelegedés esetén

A hűtővízről legtöbbeknek a 80-as években jellemző gőzölgő „ezerkettes” Ladák látványa jut eszébe. A hűtővíz funkciója azonban az autómodellek technikai fejlődésével nem szűnt meg, csak a legtöbb műszerfalról eltűnt a hőfokjelző, helyette pedig egy kis kéken/pirosan világító lámpa került. Sokaknak aggodalomra ad okot, ha pirosan világít, azonban nem mindig a hűtővíz felforrását jelzi.

 g12_0.jpg

Eltömődött ventilátor:

Kisebb kaliberű hiba, még nem költséges az orvoslása. Az eltömődést a radiátorba jutott por, apró falevélkék okozzák, emiatt pedig csökkent a hűtőhatás. A legegyszerűbb megoldás, ha minél hamarabb lehúzódunk, átnézzük a radiátort és ha valóban el van tömődve, akkor pl. egy benzinkútnál nagynyomású mosóval is kitisztíthatjuk. Fontos, hogy hagyjuk lehűlni a radiátort mosás előtt. Ez általában nem hirtelen keletkezik, hanem ha hosszútávon nincs kitisztítva.

Elfogy a hűtővíz:

Mivel a víz párolog, ezért rendszeresen figyelni kell arra, hogy legyen megfelelő mennyiségű víz a hűtővíz-tartályban. Amire figyelni kell, hogy ne forró állapotában töltsük újra, mert a tartálysapka alól forró gőz csapódhat ki, ami égési sérüléseket okozhat. A legalkalmasabb folyadék a desztillált víz. Ha a folyadékveszteség folyamatos, érdemes egy szerelővel megnézetni, hogy található-e sérülés a tartályon. Különösen fontos ez, ha valaha volt már karambolos az autónk, hiszen ilyenkor gyakran sérül a hűtőtartály is.

Autószerelőt igénylő problémák:

  • vízköves hűtőcsövek
  • nem működő hőgomba
  • nem nyíló termosztát
  • rosszul záró tartálysapka

 

huto-futo-rendszer-16x9.jpg 

Ezeket a kisebb problémákat viszonylag olcsón javítják a szakműhelyek. Van azonban olyan autószerelőt igénylő probléma is, ahol nem lehet olcsón megúszni a javítást. Ugyanis ha repedt például a motor hengerfeje és a kipufogógázok felmelegítik a hűtőtartály oldalát, az igen költséges lehet.

A teljes hűtőblokk cseréje egyébként 2-3 évente mindenképp ajánlott.

Ha Neked is időszerű a hűtőblokk cseréje, vagy a fenti „tünetek” bármelyikét tapasztaltad, kérj ajánlatot szervizünktől.

http://www.avalon-service.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://avaloncarservices.blog.hu/api/trackback/id/tr918882842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása