3+1 dolog, amiket az utakon tanulsz meg...
2016. szeptember 14. írta: Avalon Car(e) Services

3+1 dolog, amiket az utakon tanulsz meg...

és nem az autósiskolában

A jogosítványt megszerezni nem egy hét… elég nagy pénz- és időbefektetés. Előtte tervez az ember: melyik iskolát válassza, melyik oktatót, milyen fajta autót, és hol fog helyileg tanulni. Nagyon sok szempont van. De még ha meg is találtuk az ideális kombót, akkor is általában maradnak dolgok, amiket az utakon tanulunk meg, amit tapasztalt sofőr ismerősök magyaráznak el, ami szokásjog, amire az autósiskolában valahogy nem kerül sor. Lássuk, mik ezek.

600-200288286-001-car-driving.jpg

  1. Kézifék? Hagyd inkább sebességben az autót!

Valaki abszolút ellene van, valaki viszont még életében nem húzta be a kéziféket. Utóbbiak főleg az autójukat kímélik ezzel a módszerrel. Sík terepen vagy enyhe emelkedőn például sokan nem húzzák be a kéziféket, hiszen ha sebességbe (általában egyesbe vagy hátramenetbe) váltunk, ugyanúgy nem mozdul meg gépkocsink. Próbáljuk csak meg eltolni! Nem fog menni! A motorfék megfogja az autót, lezárja a kerekeket. Télen a nagy mínuszokban arra is van esély, hogy befagy a kézifékkötél – így hiába vár a sípálya, nem fogunk tudni elindulni, amíg fékünk ki nem olvad.

A legfontosabb a teljes biztonság, így mindenképp érdemes a kézifék működését akár szervizben is rendszeresen ellenőrizni, hiszen a KRESZ szerint is kézifékkel történik a megállás.

  1. Villogás – egy lámpa, sok jelentés

A tapasztalt sofőr gyakran villog. A távolsági fényszóró karját röviden kétszer meghúzza. A mikor-t meg tudjuk válaszolni, a miért-re inkább az a válasz, hogy így alakult ki. Milyen helyzetekben fordul elő?

A szemben jövőknek lehet így jelezni a közelben lévő traffipaxot. A gyalogosokra is villoghatunk, hogy átkelhetnek az úttesten (ez még jobb is, mint az intés, hiszen a szélvédőn sokszor nem lehet belátni a tükröződés miatt). Az autópályán a jobbra visszahúzódásra szokták így „kényszeríteni” a lassabb sofőröket. Előfordulhat, hogy azt jelzi egy másik autós, hogy valami nem stimmel nálunk – ilyenkor érdemes lehet a KRESZ-nek megfelelően félreállni, körbejárni a kocsit.

A gyakorlat segítheti leginkább a kezdő vezetőket, hogy ezeket megszokják, megtanulják a különböző helyzetekben értelmezni.

  1. Vészvillogó az autópályán

Amikor nincs baj az autóval, akkor is szoktunk néha villogni: amint észrevesszük, hogy hirtelen lelassul előttünk a sor (baleset vagy dugó következtében), érdemes pár másodpercre benyomni a vészvillogót, hogy a mögöttünk lévők is messziről lássák a veszélyt.

3+1. Indexelés: nem csak előzéskor vagy irányváltáskor

Ahogy parkolás előtt is jelezzük, hogy azért lassítunk, mert helyet keresünk, a főúton is szokás néha jobbra indexelni. Ezzel a mögöttünk haladót tájékoztatjuk, hogy mi végig lassú tempóban tudunk csak menni, amikor biztonságos, jobban teszi, ha leelőz.

1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://avaloncarservices.blog.hu/api/trackback/id/tr8011704327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása