A közösségi közlekedés múltja, jelene, jövője
2016. szeptember 28. írta: Avalon Car(e) Services

A közösségi közlekedés múltja, jelene, jövője

Stoppolás, telekocsi, carsharing

Hogyan foglalhatnánk össze röviden, hogy mit jelent a közösségi közlekedés? Amikor egy autót nem csak a tulajdonosa használ, hanem szervezetten vagy spontán módon más utasokat is szállít, vagy akár egy közhasználatra bocsátott autó áll rendelkezésünkre, mint a Carsharing esetében. De mi volt népszerűbb régen, mit látunk napjainkban, és mi a jövő? Milyen lehetőségek vannak, mennyibe kerülnek, kinek és miért jó?

header_connected-car-2015_890x250.jpg

 

Múlt – stoppolás

Aki kalandot vagy újdonságot keres az utazás módjában, kevés jobbat találhat, mint a stoppolás. A Wikipédia definíciója szerint: „Az autóstop többnyire ingyenes utazási lehetőség, amelyet gépkocsik vagy tehergépkocsik vezetői biztosítanak az őket megállítani igyekvő („leintő”) stopposoknak.

Ez a láz akkor kezdődött, amikor még nem volt minden családban legalább egy, de inkább két autó, hanem csak a kiváltságosok közlekedhettek így. Bizonyos források szerint a 60-as évek végén, mások szerint csak a 80-as évek elejétől lett népszerű a stoppolás. Lengyelországban 1957-től úgynevezett Autostop kiskönyvet lehetett vásárolni utazási irodákban, újságosoknál, amely utasbiztosításként is funkcionált. A vezetők, akik ilyen kiskönyvvel rendelkező stoppost vettek fel, kupont kaptak tőle, amiket összegyűjtve a szezon végén nyereményekben részesülhettek. Az MTV archívuma szerint Magyarországon az 1980-as években kezdett növekedni a stopposok száma. Ezt kihasználva Express Ifjúsági és Diákutaztatási Iroda bevezette újításként a stopposigazolványt nálunk is, melyet 150 Ft-ért lehetett kiváltani. A spontaneitásra alapuló rendszer bürokratizálása nem működött, elhaltak az ilyen kezdeményezések.

 

Stoppolás számokban

Egy  pár éves, magyar nyelvű szakdolgozati kutatásból az derül ki, hogy a 230 főből 139 stoppos kitöltő 2-5 vagy 6-10 alkalommal stoppolt, és a legtöbben kényszerből, mert lekésték a buszt. Ezután következtek az „élménystopposok”, akik az izgalom, a kaland miatt utaznak így, akár életforma szerűen is.

Azok, akik még nem stoppoltak, a veszélyességet és a kiszámíthatatlanságot mondták indokként. Sokan voltak azon a véleményen, hogy inkább más, kényelmes utazási formát választanak.

 786-3871-660x420.jpg

Jelen – Telekocsi

Ha a városban utazva benézünk az autókba, azt látjuk, hogy szinte mindegyikben egy-egy ember ül, vagy legfeljebb kettő. Aki még nem családos, szinte sosem utazik több fővel – ez jelentősen szennyezi a környezetet, növeli a forgalmat, és a benzineladási statisztikákat is.

A telekocsizás ehhez képest egy teljesen új személet: meghatározott időpontban, meghatározott helyszínről indul az ember, amikor szeretne. A fontos csak az, hogy ezt közhírré tegye az erre létrehozott weboldalakon. Az utasok kereshetnek számukra megfelelő autókat, és a rendszeren belül vagy  a sofőr által megadott telefonszámon, foglalhatnak helyet maguknak és kisebb-nagyobb csomagjaiknak a sofőr által megadott áron.

Ma már egyre több ilyen oldal létezik, mint például az Oszkár, a BlaBlaCar vagy a bécsi magyarok által alapított wungarn.

Ez a stoppolásnál sokkal kiszámíthatóbb, megbízhatóbb,  hiszen megtehetjük, hogy referenciával nem rendelkező autóshoz be sem ülünk. Bajunk sem eshet, mert nyomonkövethető, hogy ki kinél foglalt helyet. Akár baráti vagy munkakapcsolatok is kialakulhatnak az együtt utazó idegenek között, hiszen a beszélgetés gyakran része az együtt töltött időnek.

A vonatnál mindenképp jobb, hiszen megvár, ha késel, de még így is sok alkalmazkodásra van szükség, ellentétben a Carsharing-gel.

 20150504blablacar-telekocsi.jpg

Jövő – Carsharing

Mindenképp környezetkímélő és izgalmas stoppal vagy telekocsival járni, de megvannak a saját veszélyei is ezen módszereknek. Ha bárki így utazna, legyen óvatos, elővigyázatos!

És hát nem mindig lehet ezeket az utazási formákat választani: egy tárgyalásra semmiképp nem tudunk így érkezni. Ha nem szeretnénk senkihez alkalmazkodni, és a telekocsi vagy a stoppolás kalandjait, kiszámíthatatlanságát átélni, jobban járunk a Carsharing-gel. A mai rohanó világban fontos, hogy tervezni tudjunk az időnkkel és a pénztárcánkkal is. Az Avalon autóit előre le tudjuk foglalni, és csak annyit kell fizetni érte, amennyit ténylegesen használtuk. Nem kell félni, hogy kibírhatatlan lesz a sofőr vagy túl sokat beszélnek az idegen utastársaink, mert lényegében egy saját autónk lesz, amivel rendelkezhetünk, és természetesen az is garantált, hogy ez az autó jól karbantartott, így nem fog szétesni alattunk út közben.

csh.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://avaloncarservices.blog.hu/api/trackback/id/tr5511749703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása