Támad az elektro boogie!
2016. október 20. írta: Avalon Car(e) Services

Támad az elektro boogie!

Elektromos autókat tesztelt az Avalon

De szó szerint! Teljesen felvillanyozódtunk a VW e Golf és a Nissan Leaf autók tesztelésekor. De vajon minden téren zöld utat kap az elektromos autók térhódítása? Százalékok, amperek, működés és/vagy nem működés, teljesítmények… helyett igyekszünk a közérthetőség keretein belül körbejárni az új világmegváltó villanyautók kezdetleges térhódítását. De vajon milyen gyerekbetegségekkel számolhat a nagyon zöld felhasználó?

_d4be03d02162b725d3319a71de69911fce443b34f8d356784e_pimgpsh_fullsize_distr.jpg

A hivatalos elemzés áttekintésekor szembesültem azzal, hogy „Na most tudnám használni a középiskolai matematikai egyenletekről tanultakat”, aztán rájöttem, hogy nem hagytak bennem túl mély nyomot a képletek, ezért nem is szívesen elemezném ki kw-okban, %-okban illetve egyéb statisztikai adatokban az eredményeket, arra biztosan van más izgalmas fórum is, inkább beszéljünk a tényekről.

Töltési lehetőségek és anomáliák

Nem mindegy hol, hogyan és meddig… Bizony ám, nem biztos, hogy a világ végén, kerekerdő szélén élő nagyi vasárnapi ebédje nem igényel újramelegítést mire odaértek. Jelenleg három töltési lehetőség közül választhatunk ha a Bolygó kapitánya mobillal közlekedünk: normál töltő, gyors töltő és villám töltő.

Na, most a szemléltetésképp felhozott nagyi ebédje az alábbiakban érhető el a töltőállomások használatával:

Normál töltő: Elérhető a vasárnapi ebéd, ha szombat reggel bepattintod a kisautót a töltőállomásra, majd 11 óra várakozás után remélhetőleg 100%-os töltöttséggel elindítod, és a nagyi nem lakik 180 km-nél messzebb. Ha mégis messzebb lakna, érdemes a péntek reggeli indulást fontolgatni… az a húsleves csak ér ennyit…

Gyors töltő: Khmm… kétszer olyan gyors, mint a kezdetleges – és szerencsére kevesebb számban jelen lévő – „normális” társai, elég szombat délutántól kezdeni a készülődést.

Villám töltő: Ez aztán a tutiság! Pont feltölt a zöld cikesz, mire anyu és a gyerek felöltözik, elvégzik a kötelező EÜ köröket, ellenőrzitek, hogy nem maradtak-e nyitva az ablakok és már suhanhatunk is a nagyihoz a gőzölgő csirkepaprikást ábrázoló gondolat-buborékokkal a fejünkben.

És az érem fényesebb oldala:

A jó hír viszont az, hogy a kereslet bővülésével a hálózat kiépülése is növekvő tendenciát mutat. Az egyébként otthoni hálózatról is tölthető csodaautók – erről most megvan a szürreális kép a fejünkben, hogy már nem csak a mobil, de az autó is az ágyunk mellett töltődik miközben mi édesdeden héderelünk? – budapesti és agglomerációs területeken használva a LEGJOBB döntés, mert:

  • Számos töltőpont található a vizsgált régiókban, amelyeknek nagy része szerencsére a gyors és villám töltést teszik lehetővé
  • Jók az autó teljesítménymutatói, miközben a vezetési élmény is garantált
  • Nem adunk füstjeleket a dugóban állva földönkívüli barátainknak
  • Az autók tökéletesen alkalmasak lehetnek a Car(e)sharing bevetésére is. Ahány átadópont, akár annyi új töltőállomás…

2015-volkswagen-e-golf-108-626x382.jpg

 Összegzés:

A jövő fejlődésével fejlődünk mi is, és itt most nem csak az anyagi és tudományos fejlődés kliséire gondolok, de komolyan kezdjük megérteni, hogy a jövőben csak a fenntartható életszemlélettel hozhatunk létre egy szebb és jobb világot.

Ma talán még az elektromos autók kezdetleges, de nagyon gyorsan növekvő térhódításáról és az ezzel járó megmosolyogtató anomáliákról cikkezünk, holnap már egy újabb ipari forradalomról, amiben talán a kiemelkedő helyen álló e-autók mellett nagy eséllyel kap helyet a Car(e)sharing autózás mindennapi alkalmazása is.

A bejegyzés trackback címe:

https://avaloncarservices.blog.hu/api/trackback/id/tr7711823927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása