Ezt azt autószínt NE válaszd, ha el akarod kerülni a baleseteket!
2017. április 27. írta: Avalon Car(e) Services

Ezt azt autószínt NE válaszd, ha el akarod kerülni a baleseteket!

Mindenkinek van kedvenc színe, de az eltérő lehet attól függően, hogy azt milyen anyag testesíti meg. Ezért beszélhetünk tárgytól/kontextustól független, illetve attól függő szín-preferenciáról. Például általában szerethetjük a bordó színt, de ilyen ruhát nem vennénk fel, mert az inkább az idősebb korosztály színe. Kedvelhetjük a királykék ruhákat, mert szerintünk jól áll nekünk, de bútorkárpitként, vagy falszínként már nehezen tudnánk elképzelni. Ugyan így, az autóknál is van preferált, és kevésbé kedvelt színünk. A színek tudatos használata az élet számos területén jut fontos szerephez, gondoljunk csak a kereskedelemre, reklámokra, vagy a divatra.

Bár vásárláskor általában nem ez a döntő szempont, az autók esetében a színeknek a biztonság szempontjából is fontos szerep jut. Vannak ugyanis biztonságos és kevésbé biztonságos színek. Ezt pedig a környezet és a látási viszonyok határozzák meg. Az élénkebb színeket, mint a citromsárgát vagy narancssárgát hamarabb észrevesszük, ezért is alkalmazzák ez utóbbit több európai országhoz hasonlóan Magyarországon is a közterületeken dolgozó gépek esetében, vagy figyelemfelkeltő jelzésként az utakon, de említhetnénk itt a taxikat is. Hasonlóan feltűnő szín a fehér is, főleg ha köd van, szürkület, vagy éppen esik az eső. Ez az a szín, ami a leginkább különbözik a környezettől. Emellett pedig a nagy melegben hasznos is, mivel kiválóan visszaveri a napsugarakat.

A legveszélyesebbnek az ezüst és a szürke mondható –ennek is a sötétebb árnyalatai­ – mégis ez ma hazánkban az egyik leggyakoribb szín (bár néhány éve a fehér van a toplista élén). Ennek inkább praktikussági szempontjai vannak, hiszen kevésbé látszik meg rajta a kosz és a kor, sőt, állítólag még a gépi mosásra is kevésbé érzékenyek.

314-5-media.jpg

Kedveltek még a kék (ennek van a legtöbb árnyalata!) és fekete színek is, ezek sem túl biztonságosak, de legalább átlagosnak mondhatók, sok van belőlük, és ezért a javításuk is könnyebb. Ezek a színek erőt és hatalmat sugároznak, így némileg felhívják magukra a figyelmet.

Azt hihetnénk, hogy a piros kocsi jó választás, ha nem akarunk sok balesetet elszenvedni, azonban szürkületben ez is ugyan úgy beleolvad a környezetébe, mint a szürke.

Meglepő, de állítólag a pink színű autók vezetőinek van a legnagyobb esélye arra, hogy nappali környezetben baleset éri őket. De vajon ki vesz pink színű autót?

A bejegyzés trackback címe:

https://avaloncarservices.blog.hu/api/trackback/id/tr4012458641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása