10 érdekesség, amit biztosan nem tudtál az autókról
2016. augusztus 11. írta: Avalon Car(e) Services

10 érdekesség, amit biztosan nem tudtál az autókról

Gondoltad volna, hogy a tempomat feltalálója egy vak férfihez kötődik? Vagy hogy egy városi Smart autóba több, mint egy tucat csinos hölgy fér be? Lássunk 10 érdekességet, amit még tuti nem hallottál. 

cruise-control-created-by-ralph-teetor-a-blind-inventor.jpg

  1. Brazíliában az újonnan gyártott autók 92%-a etanolt használ üzemanyagként. A cukornádból kivont bioetanol Brazília egyik első számú exportterméke, legnagyobb felvevőpiaca pedig az USA.
  2. A Volkswagen a világ egyik legnagyobb autókonszernje, melyhez hozzátartozik a Bentley, Bugatti, Lamborghini, Audi, Ducati, Porsche, Skoda, Seat és természetesen a Volkswagen is. Mind a 9 márkánál megtalálhatóak a kis, nagy – és luxuskategóriás autók is.
  3. Míg manapság mindennaposnak számítanak az utakon az autóbalesetek, az autózás hajnalán a ritka közúti forgalom miatt minden egyes baleset nagy port vert fel. Főleg az első, amely 1871-ben történt Ohioban. Ma annak, hogy valaki autóbalesetben veszi életét, az esélye 1:5000.
  4. Sokan rajonganak azért a bizonyos „új autó illatért”. Pedig ez az illat márkánként eltérő, és több mint 50 szerves vegyületből áll össze.

    campaign_newcarloan.jpg


  5. A tempomatot, azaz a sebességszabályzó berendezést egy vak indianai férfi, Ralph Teetor találta fel. Méghozzá azért, mert zavarta, hogy az autójukat vezető ügyvéd mikor beszélt, lassított, mikor őt hallgatta, akkor pedig rendszeresen gyorsított. Találmányát a Chrysler vezette be először, 1958-ban.
  6. A világ autógyártó sorain naponta 165.000 új autót gyártanak. Ennél fogva pl. Los Angelesben több autó van, mint a város lakosainak száma. Egy átlagos autó 30 000 darabból áll.
  7. A világ leggyorsabb legálisan közutakon használható autója a Bugatti Veyron Super Sport, 431 km/órás végsebességre képes. Vajon a VÉDA mit szólna hozzá az M3-ason?
  8. Egy városi Smart autóba 19 hölgy fér egyszerre, ez a jelenlegi világrekord.
  9. A 0-100 km/h gyorsulás világrekordját jelenleg egy svájci egyetemi csapat tartja, méghozzá elektromos autójukkal, melynek mindössze 1,513 másodpercre van szüksége a 100-ra gyorsuláshoz. Az autó üresen 168 kg és részt vesznek vele a Formula Student bajnokságban.
  10. Rendszeresen történnek kísérletek alternatív hajtású autókra, mint levegő, víz, különböző gázok. Egy izraeli cégnek sikerült áttörést elérnie a víz alapú hajtás esetében a szén-dioxid kizárás területén, így működő prototípust is létrehoztak egy Citroen C1-est átépítve.

 

e667e22187b2be19da0392521d302db7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://avaloncarservices.blog.hu/api/trackback/id/tr9510261380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása