Fortélyok tavaszra - vigyázz az autódra! ;)
2018. április 18. írta: Avalon Car(e) Services

Fortélyok tavaszra - vigyázz az autódra! ;)

               2018 a késések éve lenne? A tavaszi napsütés szépen megvárakoztatott minket, de ez nem jelenti azt, hogy megfeledkezhetünk autónk tavaszi felkészítéséről. Mindannyian örülünk a jó időnek, téli ruháinkat a szekrény mélyére rejtjük és kirándulásokat tervezgetünk, hogy maximális kihasználjuk a naptól kapott ajándéksugarakat. Viszont ahhoz, hogy az ilyen tervek megvalósítása zökkenőmentes legyen, fontos a következő szempontok szerint ellenőrizni autónkat:

Képtalálat a következőre: „tavaszi autózás”

            Gépkocsinkat nem csak a télre kell körültekintően felkészítenünk - bár általában erre fektetünk nagyobb hangsúlyt -, hiszen a tavasz beköszöntével a nyári gumik felhelyezésén túl, éppúgy szükséges volna az autó komolyabb átvizsgálása.

A nyári gumik felhelyezése akkor ajánlott, amikor a hőmérséklet tartósan 7C fok felett marad. A cserét megelőzően érdemes a nyári gumik bordázatát ellenőrizni, nincs-e sérülés, túlkopás a felületein. A hivatalos jogszabály szerint 1,6 mm alatt szükséges cserélni a gumikat, de szakértők véleménye alapján már 3 mm-nél is szükséges lehet a csere, illetve minden esetben, ha már 4 évnél idősebb.

Ha a gumik egyenetlenül kopnak, a probléma nagy eséllyel a futóműben keresendő, azt mindenképpen meg kell vizsgálni, ha szükséges, állítani kell, esetleg a lengéscsillapító cseréjére is szükség lehet.

         Gumicsere során az gumik által kitakart alkatrészek is láthatóvá válnak, mint pl. a fékbetétek és féktárcsák, a fékcsövek és a lengéscsillapítók, gömbfejek és szilentek, valamint a kényes gumiharangok, így az alkalmat kihasználva nem árt ellenőrizni ezeket sem, és ha szükséges, mielőbb időpontot kérni a javíttatáshoz.A hőmérséklet ingadozás, az időjárási viszontagságok és az erős fagyok megviselik az utakat és ez kátyúk és más útegyenetlenségek kialakulásához vezet, melyek a futómű sérülését vagy elállítódását okozhatják.

          A hétköznapi autómosás nem feltétlenül elegendő a téli hónapokat követően, mivel a karosszéria rejtettebb részein megtapadó csapadék és sár következtében, akadhatnak olyan területek, ahol sérüléseket, rozsdafoltokat fedezhetünk fel egy szakszerű, mindent érintő, nagynyomású mosás alkalmával, melyeket mindenképpen orvosolnunk kell, mielőtt a probléma fokozódna. 

A folyadék szinteket mi magunk is ellenőrizni tudjuk, ám a minőség garantálásához érdemes szakemberhez fordulni.  Tavasszal tehát érdemes ellenőrizni a hűtőfolyadék szintjét illetve minőségét, 2 évnél régebbi hűtőfolyadék esetében pedig csere javasolt, hiszen ennyi idő alatt nagy eséllyel elveszítette korróziógátló képességét.

A fékfolyadék forráspontjának ellenőrzése szintén alapvető fontosságú, különösen, ha a nyári melegben hosszabb útra szeretnénk indulni.

A szélvédőmosó tartályban a fagyálló folyadékot cseréljük nyári szélvédőmosó folyadékra, mert melegebb hőmérsékleten utóbbi alkalmasabb a szélvédő tisztán tartására, mert adalékanyagának köszönhetően könnyebben távolítja el a bogarakat.

Az akkumulátorban lévő folyadék ellenőrzése során, ha a cellákban alacsonyabb a szint a minimum jelzésénél, desztillált vízzel kell felönteni a maximum jelzésig.

        A szűrőcserére több oknál fogva is a tavasz a legalkalmasabb. Egyrészt mert az őszi és téli hónapokban a megnövekedett csapadék és a párás időjárás következtében megnő a légnedvesség, ami a szűrők fokozott igénybevételét eredményezi. Másfelől tavasszal elkezdődik az allergiások életét megnehezítő pollenszezon, így kiemelten fontossá válik a légszűrők hibátlan működése.

A következetes autóvezető olykor a téli hónapokban is beindítja a légkondicionálót, mert tudja, hogy a klímarendszernek jót tesz, ha olykor átjáratjuk. A klímaszezon kezdetével érdemes figyelmet fordítanunk néhány alapvető dologra. Amennyiben a klíma karbantartása nem megfelelő, az nem csak kellemetlen szagot bocsáthat ki magából, hanem az egészségre is ártalmas lehet, a légáram következtében a rendszerben lévő baktériumok és gombák által, melyek légúti panaszokat, fertőzéseket okozhatnak, így a pollenszűrő cseréje a fertőtlenítés elengedhetetlen része.

             Míg a legmodernebb fényszórók már automatikusan működnek, addig a régiek esetében előfordulhat, hogy elállítódnak. A rosszul beállítót fényszórók következményeképp nem csak a látóterünk nem lesz megfelelő, hanem a szembe jövő autósokat is elvakítja, így fokozottan balesetveszélyes. Fél évente egyszer legalább érdemes szervizben ellenőriztetni a lámpákat, speciális fényszóróállító géppel végzik el a fényszórók beállítását.

             A fent említett tavaszra készülődős tippek betartása ajánlott nem csak a saját, de a környezetünk biztonsága érdekében is. Vannak olyan fortélyok és elintéznivalók, melyeket mi otthon is elintézhetünk, de egyes dolgokkal ajánlott szakemberhez fordulni. Érdemes lehet figyelembe venni az ilyenkor megjelenő akciókat és kihasználni annak érdekében, hogy a tavaszi és nyári kirándulásaink a legbiztonságosabb körülmények között történjenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://avaloncarservices.blog.hu/api/trackback/id/tr1913846728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása