Szükség van egyáltalán téli gumira?
2018. november 25. írta: Avalon Car(e) Services

Szükség van egyáltalán téli gumira?

Sokszor hallani öreg szakiktól, hogy régen sem cserélgettük a gumikat, ma is csak egy marketingfogás a téli és nyári gumi, nincs értelme cserélgetni. Ráadásul a gyártók is több fórumon hangsúlyozzák, hogy nekik is elegük van a cserélgetésből, mert logisztikai és gyártási többletköltséget okoz; nekik mindegy, melyik guminkat koptatjuk, úgyis kopik, és veszünk újat.

untitled_design_4.png

De valóban nincs szükség hideg évszakra való abroncsra? 

Ha hóban autózunk, akkor a téli gumi mélyebb barázdái felvesznek némi havat és és a hó-hó kapcsolat jelentős tapadást biztosít. De a téli gumi nem csak ekkor muzsikál jobban, mint a nyári.

A 90-es évektől kezdve szilikát kezdtek el használni a gumik futófelületének kialakításához. Szilikának nevezik azt a kovasav-vegyületet, amely szilíciumhoz között oxidokat és hidroxil csoportokat alkot. Szilárd halmazállapotban olyan elasztomerekké (polimerekké) áll össze, amely a gumiabroncs tapadását, általános minőségét nagyban befolyásolja.

Innentől kezdve tértek el egyre jobban és jobban a téli illetve a nyári abroncsok. A nyári gumi hidegben nagyon rosszul viselkedik, míg nyálkás latyakos úton szinte lehetetlen megállni vele.

untitled_design_5.png

A téli abroncs féktávja akár 20 m-el is rövidebb lehet, mint a nyári gumié, persze akkor ha a nyárival egyáltalán el tudunk indulni.

Érdemes tehát lecserélni időben a gumikat, mert ha megérkezett a nyálkás, latyakos idő akkor komoly problémába ütközhetünk. 

Ha számodra fontos a szakértelem és a minőség, akkor válaszd az Avalon Car Service-t, ahol igazi Bosch minőséget kapsz! 

www.avalon-service.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://avaloncarservices.blog.hu/api/trackback/id/tr1714391766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása