Kisállattal utazás
2016. június 29. írta: Avalon Car(e) Services

Kisállattal utazás

Mire figyeljünk?

Nyári időszakban gyakran hallunk olyan esetekről, hogy felelőtlen gazdik autóban hagyják a kisállataikat, akik akár életveszélybe is kerülhetnek a felforrósodott járműben. Ha csak lehet, kedvencünket hagyjuk otthon, bízzuk a szomszédra, vigyünk magunkkal egy ismerőst, esetleg ha hosszabb ügyintézésről van szó, adjuk be egy kutyahotelbe.

 kutya_2.jpg

Nyáron az autók hőmérséklete akár percenként 1 fokot is emelkedhet. Elérheti akár a 60-70 fokot is, amely bármely élő szervezetre veszélyes. Ezért nagyon fontos, hogy magunkat, gyermekeinket és kisállatainkat is megvédjük a hőség okozta károsodásoktól.

  • használjuk a klímát: út közben is, hiszen a hőség számunkra is hamar hunyorgást, szédülést, koncentrációvesztést okozhat, kisállatunk pedig akár agykárosodást is szenvedhet, de fokozott a hőguta és a fulladás általi halál veszélye is. A kutya normál testhőmérséklete mintegy 38 C° – 39 C° fok és e hőmérséklet 41 C° – 41,5 C° fokig emelkedhet helyrehozhatatlan agykárosodás nélkül. Ráadásul a testük nem úgy van tervezve, hogy lehűtse magát, hanem hogy megtartsa a hőt és melegítsen, ezért nagyon nehéz lehűteni magukat. A lehúzott ablak sajnos nem elég! Főleg fontos bekapcsolva hagyni a klímát, ha akár 5 percre beugrunk a benzinkútra/boltba, azonban kutyusunkat nem akarjuk kivenni az autóból vagy nem szabad bevinni.
  • mindig legyen nálunk víz: szintén fontos a saját egészségünk okán is, azonban míg mi, emberek bárhol meg tudunk állni, hogy igyunk szomjúság esetén, kisállatunk az autó hátsó ülésén nem sok mindent tud tenni ugyanezért, így fontos, hogy folyamatosan biztosítsunk számára folyadékforrást.
  • Amennyiben valóban csak néhány percre kellett beugranunk valahová és a fenti két pontot is betartjuk, esetleg ablakra helyezett táblácskával felhívhatjuk az emberek figyelmét, hogy hamarosan visszaérkezünk, kisállatunk egészsége pedig erre az időre klímával és folyadékkal biztosított.
  • Ezen kívül természetesen fontos betartani minden kisállat-szállításra vonatkozó KRESZ szabályt is!

ne_hagyd_a_kutyat_autoban_11.png

Mit tehetünk, ha látjuk, hogy valaki kisállatot hagyott zárt, parkoló autóban? Először is hívjuk a 112-t, a rendőrség fog a helyszínre érkezni, ahol felelősségre vonják a visszaérkező gazdit állat veszélyeztetéséért. Ha kritikusnak érezzük a helyzetet, van lehetőség az ablak betörésére és az állat kimentésére, ebben az esetben nem jár büntetéssel a „rongálás”. A bajba került állatot azonnal vigyük árnyékba, ha tudjuk, csavarjuk nedves törölközőbe és adjunk inni neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://avaloncarservices.blog.hu/api/trackback/id/tr908854070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása